vineri, 7 mai 2010

Cum se face?

Tehnici si echipamente de lucru hibride au fost dezvoltate plecand de la activitati sportive
precum speologie sau escalada. Principala diferenta este ca in cadrul alpinismului utilitar se folosesc doua corzi, nu una ca in disciplinele sportive.
Principiul de baza al alpinismului utilitar este ca permanent lucratorul sa fie atasat (prin intermediul hamului de lucru) la doua corzi legate in puncte independente.
Cele doua corzi independente au fiecare scopul ei:
1. Coarda de lucru - sustine greutatea lucratorului. Echipamentul folosit pe aceasta coarda permite deplasarea lucratorului in ambele sensuri (sus-jos).
2. Coarda de siguranta - pentru urgente. Pe aceasta coarda se afla un dispozitiv de siguranta care nu este incarcat cu greutate si este folosit doar in cazuri de urgenta. Acest dispozitiv nu permite miscare in jos pe coarda. In cazul putin probabil in care coarda de lucru se deterioreaza sau devine inutilizabila, coarda de siguranta previne caderea lucratorului.



Siguranta la locul de munca
Fiecare alpinist utilitar primeste o instruire riguroasa privind atat tehnica cat si echipamentul folosit, si este testat periodic, evaluarile facandu-se individual. Deasemenea, fiecare alpinist este instruit in vederea efectuarii de operatiuni de salvare si acordarii primului ajutor. Echipamentele folosite sunt periodic verificate si intretinute dupa proceduri de lucru stricte. La ora actuala exista mai multe organisme independente internationale de certificare a alpinistilor utilitari, cel mai cunoscut fiind IRATA.
Intotdeauna o echipa de lucru este formata obligatoriu din minim doi alpinisti, scopul fiind de a se supraveghea si verifica reciproc.
Un kit standard pentru salvari este disponibil tuturor echipelor de alpinisti utilitari. In mod normal acesta este alcatuit din echipament de catarare, scripeti, corzi si ancore. In cazul unei urgente, acest kit poate fi foarte usor si rapid instalat pentru o eventuala operatiune de salvare.
Toate aceste reguli stricte au asigurat un numar extrem de mic de accidente de la inceputurile acestei activitati in juru anilor 1980. Statistic, alpinismul utilitar este cea mai sigura metoda de lucru la inaltime.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu